Guvernul a aprobat un memorandum privind cosul de solidaritate pentru pensionari.

Data: 27 July 2011
Sursa: www.hotnews.ro

Cum vor putea fi vindute produsele la preturi mai mici decit cele actuale
de Claudia Pirvoiu

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un memorandum privind "cosul de solidaritate" pentru pensionari. Potrivit memorandumului, se va constitui un grup de lucru interministerial care va crea mecanismul juridic necesar prin care pensionarii sa poata beneficia de o serie de produse de baza vandute "la cel mai mic pret posibil". "Cosul de solidaritate" va cuprinde produse precum zahar, ulei, faina, malai si orez. In memorandum este precizat faptul ca 2011 este ultimul an in care se deruleaza Programul European de Ajutoare pentru persoanele cele mai defavorizate din Romania, cu finantare din partea UE, anul 2012 nefiind inclus in niciun fel de buget al Uniunii Europene.
• Memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru, la nivel de secretar de stat si specialisti din Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Consiliul Concurentei.

Acest colectiv trebuie sa identifice solutiile normative necesare programului.

UNPR - care si-a asumat paternitatea proiectului - sustine intr-un comunicat de presa remis redactiei ca in maximum 21 de zile "cadrul normativ necesar va fi elaborat si prezentat spre aprobare in Guvern".

Cum va functiona programul si de unde vine reducerea de pret:

In memorandum se arata ca programul va fi initiat de Guvern si va fi implementat prin autoritatile locale, procesul fiind monitorizat de prefecti.

UNPR sustine ca produsele destinate pensionarilor "vor fi achizitionate prin contracte incheiate la nivel national, in urma unor licitatii transparente, iar ambalarea si distributia pachetelor se vor realiza prin institutiile administratiei publice locale".

Astfel - sustine partidul condus de Gabriel Oprea - "datorita discount-ului acordat de producatori pentru contracte de asemenea proportii si datorita absentei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, pretul la care pensionarii vor putea achizitiona alimente de baza (faina, zahar, ulei, malai, orez si altele) va fi considerabil mai mic decat pretul din magazine".

Impactul bugetar

UNPR sustine ca impactul acestui program asupra bugetului va fi pozitiv, prin "sustinerea productiei interne, la incurajarea competitivitatii, prin achizitii publice consistente si transparente, si va avea efecte de angrenare economica si de creare de noi locuri de munca".
• "Din punct de vedere financiar, programul nu implica un efort bugetar, nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nu are impact negativ asupra incasarilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice centrale si locale", se arata in memorandum.

Context:

Initiativa Guvernului survine cu mai putin de un an inaintea alegerilor locale si pe fondul discutiilor cu FMI privind tintele macroeconomice strinse asumate de Romania pentru 2011 si 2012 (cind deficitul bugetar nu va putea trece de 3% din PIB fara o probabila rupere a acordului cu FMI).

Oficialii FMI si-au exprimat ingrijorarea in repetate rinduri ca apropierea alegerilor ar putea insemna o crestere a populismului si, implicit, o abatere de la austeritatea bugetara asumata de Executiv.
• In aprilie, in Romania existau circa 5,6 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 752 de lei. In trimestrul I, produsele alimentare si bauturile alcoolice au detinut, in medie, 42% din consumul gospodariilor. In conditiile in care pensia medie este aproximativ jumatate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupa in cheltuielile totale ale unui pensionar se ridica la circa 60%

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9571599-guvernul-aprobat-memorandum-privind-cosului-solidaritate-pentru-pensionari.htm


Alte ştiri